Cum alegem aparatul de aer conditionat

Alegerea unui aparat de aer conditionat nu este una usoara, din acest motiv, intrebarea "cum aleg un aparat de aer conditionat?" este atat de des intalnita in zilele noastre.

Vom lua in considerare fiecare dintre criteriile de evaluare pentru ca sa aflam raspunsul la intrebare in functie de necesitatile fiecaruia.

 

1. CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICA

Consumul de energie electrica al unui aparat de aer conditionat este o variabila importanta atunci cand trebuie sa facem o alegere. Oricine isi doreste o factura la energia eletrica mai mica, iar clasa energetica de consum din care face parte aparatul influenteaza semnificativ valoarea acesteia.

Aparatele de aer conditionat sunt clasificate in functie de consumul de energie electrica. Clasificarea consumului de energie electrica, in Uniunea Europeana, se face respectand anumite standarde generale. Prin intermediul acestor standarde se stabilesc clasele de consum de energie electrica.

Fiecare aparat de aer conditionat va avea lipita o eticheta energetica sub forma celei de mai jos. Astfel va fi specificata clasa de energie electrica din care face parte aparatul si vom stii eficienta acestuia.

cat consuma un aparat de aer conditionat

 

2. CAPACITATEA APARATULUI DE AER CONDITIONAT

In functie de incaperea pentru care dorim achizitionarea aparatului de aer conditionat, acest criteriu este foarte important.

Astfel, avem urmatoarea grila de clasificare in functie de capacitate:

  • Pentru incaperile cuprinse intre 10 - 25 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 9000 BTU;
  • Pentru incaperile cuprinse intre 15 - 35 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 12000 BTU;
  • Pentru incaperile cuprinse intre 30 - 50 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 18000 BTU;
  • Pentru incaperile cuprinse intre 40 - 70 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 24000 BTU.

In concluzie, vom folosi un aparat de aer conditionat de 9000 BTU pentru incaperi precum dormitor si bucatarie, iar pe cele de 12000 BTU pentru sufragerii. Pe cand cele cu capacitate mare de 18000 BTU, respectiv 24000 BTU se recomanda la utilizare in incaperi cu inatimea de peste 3 metri datorita debitului de aer foarte puternic. In incaperile care au o suprafata mare, dar inaltime mai mica de 2.5 metri, este recomandata insalarea a mai multe unitati de aer conditionat de capacitate mai mica, in defavoarea unui singur cu capacitatea mare.

 

3. TEHNOLOGIA FOLOSITA

Probabil ati auzit despre aer conditionat cu inverter, split, multi-split.

Tehnologia Inverter este o tehnologie noua care favorizeaza un consum mai redus de energie fata de aparatele de aer conditionat traditionale. Astfel, putem sa avem acelasi randament, dar cu un consum de energie mai redus, chiar cu pana la 30 la %.

Pentru uz casnic este recomandat a se folosi aparate aer conditionat cu inverter.

 

4. PRET APARAT AER CONDITIONAT

Pretul unui aparat de aer conditionat difera semnificativ in functie de factorii enumerati mai sus. Printre factorii care pot influenta pretul unui aparat de aer conditionat se enumera: producatorul, clasa energetica, capacitatea, tehnologia, montajul, si altii.

Va recomandam sa luati in calcul cu atentie toti acesti factori cand vine vorba de achizitionarea unui aparat de aer conditionat.

Oferim asistenta gratuita la numarul de telefon: 0723-637.077